Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

Menselijk invloed op klimaat en omgeving.

| 1 Comment

Een vaak gehoord argument van zogenaamde klimaatsceptici (aka ontkenners) is dat de mens helemaal geen invloed op de natuur en het klimaat kan hebben, omdat we zo klein zijn en de planeet zo groot (of daar komt hun redenatie meestal op neer). Wat ze daarbij gemakshalve onder meer vergeten is dat we met nogal veel zijn, dat we vee houden, dat het een kwestie van evenwichten is, dat het een kwestie van tijd is, etc…

Nu heb ik een opmerkelijk filmpje gevonden op youtube, van een opmerkelijk man, John D. Liu. Waar het over gaat is wat er gebeurt als we de natuur de kans geven om zichzelf te herstellen (en we daar in eerste instantie ook een handje bij helpen). Wat er dan gebeurt is dat een maanlandschap in zowat 5 jaar tijd omgetoverd wordt tot een vruchtbare vallei. Ik zeg met opzet omgetoverd, omdat het bijna magie lijkt. Toch is het gewoon een kwestie van de natuur begrijpen, en mee te werken met de natuur, in plaats van tegen. Het toont dus ook aan dat we zeer zeker invloed hebben op het klimaat want het klimaat boven en (ver) rond bossen is helemaal anders dan het klimaat in en rond woestijnen. En aangezien wij het zijn die de keuze hebben over wat we ergens creeëren…

Het filmpje toont ook erg duidelijk de nefaste invloed van vee aan. In ieder geval de invloed van overbegrazing. Het toont jammer genoeg ook aan dat mensen niet geweldig geneigd zijn om veranderingen te omarmen, laat staan wetenschap. Liever doen ze voort op de vernietigende manier waarop ze al eeuwen bezig zijn. Ook hier kan het werk van John van groot belang zijn, omdat ze dan tenminste met hun eigen ogen kunnen zien dat ze hun leven drastisch kunnen verbeteren door de natuur voor één keer de helpende hand te bieden in plaats van ze te verneuken à voloté.

Bon, ’nuff said. Hier het filmpje:

Als uitsmijter: je moet niet met veel zijn om grote veranderingen te brengen, getuige het verhaal van één Indiaase man die op z’n eentje een zandbank van 550-hectare omtoverde tot een echt woud, al heeft het hem wel wat tijd gekost. Zie: The man who made a forest.

One Comment

  1. MensDOM: Wij die zogezegd als enigste levend wezens problemen kunnen oplossen zoals vraagstukken, lezen, uitvinden, onderzoek naar ziektes, complexe relaties, emoties en zo veel meer. Wij die een bewust zijn hebben en kunnen nadenken, vele vinden zelf de oplossing op een paar seconden tijd. Liegen en bedriegen is een toppunt van ons kunnen. Wij die weten dat onze planeet ziek is en als we niet ingrijpen, dat het te laat zal zijn. Wij die weten dat er honderdduizenden mensen zullen sterven aan de gevolgen van hoe wij leven. Wat doet de mens, hij doet zijn ogen dicht en draait hem om, om weg te lopen van dit probleem. Dit is waarom ik zo achter deze naam sta. Het mensenDOM. Ziekelijk vind je niet ?

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.