Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

NIMBY – deel 2

| 0 comments

Een paar dagen geleden las ik in de krant dat er zwaar verzet is tegen de bouw van windmolens. U kunt het filmpje bekijken als u op de link klikt.

De man in kwestie haalt een aantal redenen aan waarom hij en zijn commitee geen windmolens wil:

  • Zo zijn er vele studies die zogenaamde gezondheidsrisico’s aantonen. Welke studies en welke risico’s, dat komen we jammer genoeg niet te weten.
  • De beroemdste van allemaal is natuurlijk de slagschaduw. Zo haalt de man aan dat in de winter, als de zon laag staat, ze berekend hebben dat de slagschaduw 570 meter ver kan komen vanaf de voet van de windmolen. En dan komt de clou: het dichtstbijzijnde huis staat slechts 280 meter van de windmolen. Indrukwekkend. Alleen, 280 meter in welke richting? Waarschijnlijk in de richting waar ze totaal geen last gaan hebben van die slagschaduw, maar ‘t staat er toch dicht bij.
  • Ow ja, en dan zijn er nog de ijspegels die naar beneden zouden kunnen vallen.

Het leuke met dat soort mensen is dat ze nooit tegen alternatieve energie zijn. De heer in kwestie komt dan met een lullig argumentje over hoe ze de mensen zouden moeten opvoeden om minder energie te verbruiken.Hoe dat moet, dat weet ie natuurlijk ook niet.

Op een bepaald moment komt de aap dan natuurlijk wel uit de mouw: ze zijn bang voor waardeverlies van hun woning. En daar gaat het natuurlijk om. Laten we er maar geen doekjes omwinden. Geen van zijn argumenten is ook maar een beetje overtuigend, wel eerder lachwekkend, als ‘t niet zo triestig zou wezen.

De burgemeester die aan het woord komt heeft ook een mooi voorstel. Hij wil het water uit de Grote Molenbeek gaan gebruiken om elektriciteit op te wekken. Vooral doen, zou ik zeggen. En zet er intussen nog maar een windmolentje extra bij.

Wat erg jammer is, is dat dergelijke mensen doorgaans ook nog hun slag thuishalen (en niet alleen in dit apeland). Groene ernergie, dat kan niet, en zeker niet met windmolens, die je kunt zien staan vanuit je venster. Kerncentrales, o ja, doe maar. Liefst ook niet te dicht natuurlijk. Of een groot fabriek. Geen punt, goed voor de werkgelegenheid meneer. En dat beetje vervuiling, ah, dat hoort er nu éénmaal bij. Alleen die groene milieufanatiekers maken zich daar druk om.

Laat ik toevallig in dezelfde krant ook nog dit lezen:

BP-ramp blijft gezondheidsproblemen opleveren

Een jaar na de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico blijven inwoners klagen over gezondheidsproblemen. Bij huisartsen vinden ze vaak geen gehoor, en BP doet te weinig om ze te helpen, zeggen lokale verenigingen.

Toen het nieuws van de BP-ramp het stadje Jean Lafitte in Louisiana bereikte, moedigde burgemeester Tim Kerner alle inwoners aan om het water in te gaan en de troep op te ruimen. Een jaar later zijn de meeste van die vrijwilligers ziek. “Ik ben bang dat mijn buren me zullen komen vertellen dat ze niet naar me geluisterd zouden hebben als ze geweten hadden dat het hun baan en gezondheid zou kosten”, zegt Kerner.

Het verhaal van Kerner is een van de vele, zo bleek tijdens een briefing van het Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights eerder deze week. “De bewoners zijn ziek”, zegt Kerry Kennedy van het centrum. “Ze kennen de exacte oorzaak van hun ziekte niet, maar omdat ze nooit op deze manier geleden hebben voor de olieramp en ze allemaal op hun vissersboot waren tijdens de opruiming van de olie, vermoeden ze dat het daarmee iets te maken moet hebben.”

Onbegrip

Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier mensen die bij de opruiming betrokken waren gezondheidsproblemen rapporteren, meestal hoesten en irritatie van longen en ogen. Maar volgens Kennedy zijn de lokale artsen terughoudend om de problemen in verband te brengen met de olieramp. “Ze beschikken niet over de expertise om een diagnose in toxicologie te stellen”, zegt ze. “Ze weten niet hoe de symptomen te behandelen, en als ze dat wel proberen, riskeren ze hun licentie.”

Bovendien gaat het om landelijke gebieden waar de meeste inwoners niet over een ziekteverzekering beschikken en de toegang tot toxicologie zo goed als onbestaande is. “Zelfs waar toxicologische deskundigen beschikbaar zijn, kunnen maar weinig patiënten de dure tests of de nodige geneesmiddelen betalen”, zegt ze.

Kennedy pleit samen met andere lokale verenigingen voor goedkope, gespecialiseerde gezondheidscentra, waar de artsen ervaring hebben met de specifieke effecten van de blootstelling aan chemicaliën. De oproep komt er op een cruciaal moment, nu er in het Amerikaanse Congres een debat woedt over de toekomst van de ziekteverzekering.
Compensatiefonds

BP beloofde na de ramp een compensatiefonds van 20 miljard dollar (14 miljard euro), maar er is erg veel kritiek op de manier waarop dat fonds compensaties toekent. De Amerikaanse regering liet vorige week nog weten een onafhankelijk onderzoek te starten naar de toekenningsprocedure. Volgens Advocates for Environmental Rights (AEHR) is er een groot verschil tussen de toekenning van dit private fonds en gelijkaardige procedures bij eerdere rampen, waar de compensatie door de staat wordt toegekend.

“Uit ons onderzoek blijkt dat bij vorige rampen de aanvragers geen bewijs moesten leveren van oorzakelijkheid”, zegt Michele Roberts van AEHR. “Ze moesten enkel aantonen dat ze ziek waren en dat ze op een bepaalde plaats verbleven. Dat was voldoende om hun aanvraag goed te keuren.” De inwoners van de Golf hebben moeten vaststellen dat het bij BP anders verloopt, en dat ze moeten bewijzen dat hun aandoening rechtstreeks veroorzaakt is door de olie of de gebruikte chemicaliën.

De verenigingen roepen BP op om minder middelen in dure advertentiecampagnes te stoppen waarin staat dat alles nu in orde is, maar meer te investeren in de gezondheidszorg van de inwoners.

Wel, ik weet niet wat mijn vriend en zijn commitee daarvan vinden, maar ‘t lijkt me dat dit soort dingen niet haalbaar zijn met windmolens. Al zijn er natuurlijk mensen die zullen beweren van wel, zoals de heer die een commentaar schreef op één van mijn vorige schrijfsels. U kunt het hier lezen, samen met mijn wederwoord.

Toch lijkt er hier en daar een lichtpunt te wezen. We lezen in Het Laatste Nieuws: Japan moet streven naar samenleving zonder kernenergie.

Japan moet minder afhankelijk worden van kernenergie en zelfs streven naar een samenleving die zonder kernenergie kan. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan vandaag verklaard op een persconferentie.
“Rekening houdend met de ernst van het ongeval in Fukushima, kunnen we niet meer stellen dat het tot nu toe gevoerde beleid de veiligheid van de exploitatie van kernenergie garandeert”, aldus Kan. “We moeten denken aan een samenleving die zonder kan.” Net voor de aardbeving en de tsunami van 11 maart was een verhoging voorzien van het aandeel kernenergie in de totale productie van elektriciteit, van 30 procent in 2010 naar 50 procent in 2030.

Kan pleit nu echter voor een geleidelijke afname van kernenergie ten voordele van hernieuwbare energie. Morgen start in het Japanse parlement een debat over hernieuwbare energie. De premier wilde echter niet ingaan op een kalender voor de kernuitstap.

Japan telt 54 reactoren, waarvan er 35 stilgelegd werden, door de aardbeving of voor onderhoudswerken. Voor ze heropgestart worden, wil Kan ze onderwerpen aan stresstests. Intussen wordt de vrees in Japan steeds groter dat de voedselketen besmet is door de ramp in Fukushima. Vandaag maakten de autoriteiten namelijk bekend dat er radioactief vlees in de handel terechtgekomen is.

Elf soorten vlees uit een landbouwbedrijf in Minamisoma, net buiten de veiligheidszone van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima, werden positief getest op radioactief cesium. De waarden lagen drie tot zes keer hoger dan de limiet. Zes andere soorten vlees uit hetzelfde bedrijf werden in mei en juni al verdeeld en werden grotendeels geconsumeerd.

Zoals gewoonlijk moeten er eerst doden vallen voor er verstandige dingen gebeuren. In dit geval behoorlijk wat doden, zowel nu als in de toekomst. Maar er is er dan toch ene die het licht gezien heeft ginder. Het was misschien wel een radioactieve gloed, maar kom, licht is licht. Nu maar hopen dat er niet al te veel buurtcommitees de kop opsteken alginder.

Not in MY backyard!

Waarom er weinig windmolens zijn!

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.