Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

Dolfinaria en dierenwelzijn

| 0 comments

Talloze dierenwelzijns – en dierenrechtenorganisatie (bv. dierenrechtenorganisatie GAIA) hebben tegen dolfinaria reeds kritiek geuit. Iets waar ik best in kan komen, maar waar niet iedereen begrip voor kan opbrengen. De dieren lijken het voor de gewone bezoeker van een dolfinarium vaak goed te hebben. Mensen vergeten jammer genoeg vaak dat hun kortstondig bezoek slechts een momentopname is, en dat deze dieren hier vrijwel hun hele leven doorbrengen voor het entertainment van de mens. Iedere dag dezelfde kunstjes uitvoeren en optreden in shows, en hun leven verbrengen in een voor hen onnatuurlijke omgeving.

Mensen vergeten wel snel dat een dolfijn een complex en erg gevoelig dier is. Een dier dat ook erg intelligent is en niet eenvoudig goed te houden is als men rekening houdt met het welzijn van dit dier.

De bedenkingen die reeds in het verleden werden geuit komen nu terug boven water drijven via enkele recente nieuwsberichten die in de nationale pers circuleren. Ik zal de links hier geven, u kan ze zelf doornemen en u kan dan zelf oordelen over het dierenwelzijn van dolfijnen in dolfinaria.

Europese dolfinaria

In Europa voldoet meer dan de helft van de dolfinaria niet aan de richtlijnen die door de Europese Unie werden opgesteld. Dat stelt een rapport van de ‘Whale and Dolphin Conservation Society’ (WDCS). Ook de dolfinaria in België en Nederland staan op de lijst met overtreders

Dolfinarium boudewijnpark krijgt onvoldoende

Het dolfinarium van het Boudewijn Seapark in Brugge krijgt een onvoldoende in een rapport van de Britse organisatie Whales and Dolphins Conservation Society.

Dolfijn zit vast in vervuilde tank

Dit laatste artikel is vooral interessant om te lezen, aangezien er achtergrond informatie wordt gegeven over dolfijnen. En zoals ik al aangaf in het begin van deze post, deze dieren zijn erg complex en intelligent.

Dolfijnen zijn intelligente dieren, dat is al langer geweten. Niet omdat ze foutloos kunstjes kunnen uitvoeren in een dolfinarium, ze zijn zich bewust van wat er aan de hand is. Als een dolfijn zich in een spiegel ziet, weet het dier dat hij naar zichzelf kijkt. Wat moeten deze dolfijnen dan niet voelen als Japanse vissers hen in een uitzichtloze situatie afslachten in de bloedbaai van Taiji?

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.