Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

Martin Balluch: Dieren – en burgerrechten onder vuur

| 0 comments

In de media hoor je er weinig van (wel eigenlijk niets), maar in Oostenrijk en Duitsland is het ‘monsterproces’ tegen dierenrechtenactivisten (waaronder fysicus Martin Balluch) sensationeel nieuws. En ik hoor het de tegenstanders van dierenrechten al weer zeggen: zie je wel dat het allemaal leugenaars en terroristen zijn!

Wel neen, dat zie ik niet. Wat ik wel zie is dat mensen tegenwoordig in de gevangenis kunnen belanden voor wel heel erg weinig…onder het mom van terrorisme en/of maffiabestrijding. Indien u denkt dat deze activisten (en waarschijnlijk ik ook als u erg bekrompen bent) het verdienen om te rotten in een cel, lees dan deze blogpost goed door en bedenk u dat dit ook met u kan gebeuren in de toekomst. Bent u lid van een vakbond? Milieubeweging? Engageert u zich in de maatschappij of de politiek en zijn er mensen die je misschien voor het hoofd stoot? Misschien bent u dan wel het volgende slachtoffer.

Op 2 maart 2010 begon het proces tegen 13 dierenactivisten ondanks de harde kritiek die werd geuit hieromtrent door onder andere politici, lokale beroemdheden en Amnesty International.

Om goed te begrijpen wat er aan de hand is en waarvan deze mensen beticht worden (wat in feite zeer vaag omschreven is, handig om te veroordelen uiteraard) zal ik de onstaansgeschiedenis van dit proces moeten schetsen. Voor de betichtte dierenactivisten begon dit allemaal op 21 mei 2008.

In de vroege ochtend van 21 mei 2008 bestormde de Oostenrijkse politie met getrokken wapens de woningen van de ‘verdachten’. De deuren werden ingeslagen, de ‘verdachten’ onder schot gehouden en gearresteerd terwijl het huis volledig werd doorzocht naar bewijsmateriaal in het kader van ‘Operation Pelzteir’ uitgevoerd door SOKO ‘Pelztier’ (Operatie Pelsdier uitgevoerd door een onderzoeksteam genaamd ‘Pelsdier’)

Die Zeit

Vergangenen Mittwoch durchsuchten Beamte in den frühen Morgenstunden 23 Wohnungen in ganz Österreich, holten die schlafenden Bewohner zum Teil mit gezogener Waffe aus ihren Betten, durchkämmten Büros und transportierten hunderte Kisten Beweismaterial in Lieferwägen ab.

Volgens wikipedia (bronnen staan daar trouwens vermeld):

Am 21. Mai 2008 wurden im Zuge einer österreichweiten Razzia durch die Polizei neun Tierrechtsaktivisten und eine Tierrechtsaktivistin unterschiedlicher Tierrechtsorganisationen, darunter drei VGT-Aktivisten,[9] unter anderem VGT-Obmann Martin Balluch, festgenommen und 105 Tage in Untersuchungshaft genommen.[10] Bei den 23 Hausdurchsuchungen wurden umfangreiche Beschlagnahmungen vorgenommen, darunter auch der Großteil der Infrastruktur des VGT inklusive Spenderdatenbanken, Buchhaltung und die Konto-Zugangsdaten.

Tijdens de razzia werden dus alle gegevens en de volledige boekhouding van de dierenrechtenorganisatie van Martin Balluch (VGT) in beslag genomen en werden de ‘verdachten’ als criminelen opgesloten voor 105 dagen.

En waarvan worden ze nu precies allemaal beticht? Dat is een goede vraag. U neemt misschien aan dat het wel erg ernstige feiten moeten zijn en dat er wel een sterke bewijslast moet zijn om tot dergelijke middelen over te gaan. Men gaat toch niet zomaar met getrokken wapens willekeurig huizen binnen? Wel…misschien doen ze dit toch, want…

Volgens Zeit.de werden volgende feiten aangehaald om de huiszoeking te staven:

ein Buttersäureanschlag auf eine Filiale der Firma Kleider Bauer, einem österreichischen Textilkonzern, der Pelz in seinem Sortiment führt; das Verkleben des Türschlosses bei einem weiteren Bekleidungsgeschäft sowie ein Buttersäureanschlag auf das Auto der Pressesprecherin der Firma Kleider Bauer. Außerdem soll sie im Februar 2008 beim Verlassen der Unternehmenszentrale von militanten Tierschützern “attackiert und gefährlich bedroht” worden sein.

De terroristische daden bestonden dus uit het volgende:

1.sloten toekleven met lijm, een beetje zoals Quick en Flupke
2. Boterzuur: een ‘zeer gevaarlijk’ goedje te vinden in onder andere enkele ongeloofelijk stinkende kaassoorten…lees er hier meer over: boterzuur
3. ‘Activisten’ zouden iemand ‘aangevallen’ hebben en ‘bedreigd’. Wat natuurlijk niet goed te keuren is als dit effectief zou gebeurd zijn. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat er bijvoorbeeld begrepen wordt onder ‘bedreiging’.

Deze daden worden trouwens niet toegeschreven (toch niet rechtstreeks) aan de mensen die nu op de beklaagdenbank zitten. Neen, ze zouden hiertoe de opdracht gegeven hebben…en dus een criminele organisatie opgebouwd hebben achter de schermen van een ‘legale protestorganisatie’ die hun snoode lijmaanslagen zou verbergen.

Dit is uiteraard allemaal mogelijk dankzij een erg vaag omschreven wet die het mogelijk moet maken hard op te treden tegen terroristen enzoverder…De kritiek op deze wet, meer bepaalde paragraaf 278a neemt dan ook terecht toe. Wat mij vooral opvalt is dat het mij zelfs ondanks de vage omschrijving van deze specifieke paragraaf onwaarschijnlijk lijkt dat Martin Balluch (leider van VGT) en andere dierenrechtenactivisten vervolgd kunnen worden. U kunt de bewuste paragraaf hier terugvinden in een parlementaire vraag die gesteld werd naar aanleiding van de politie acties tegen de activisten.

De paragraaf vermeld namelijk dergelijke zaken zoals mensenhandel, radioactief materiaal, … Het is wel erg interessant om te zien dat dierenactivisten (en misschien ook milieuactivisten binnenkort) aan het lijstje worden toegevoegd van gevaarlijke terroristen zoals Osama Bin Laden en vrouwenhandelaars zoals uit de bekende televisieserie Matroesjka’s.

Ik zal binnenkort uitvoerig berichten over het proces zelf en over de aanklagen die tegen de beschuldigden worden gemaakt (variëren van brandstichting tot lijmaanslagen tot…).

Indien u ondertussen zelf meer wil bijlezen over de ‘Tierschutzcausa’ en Martin Balluch kan ik volgende sites aanbevelen:

Blog van Martin Balluch

Tierschutzcausa

Tierschutzprozess

De blog Tierschutzprozess geeft een overzicht per procesdag weer en is een hele boterham om te lezen, maar levert wel interessante informatie op.

Deze post kan je ook terugvinden op de dierenbevrijdingsblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.