Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

klimaatverandering: interessante lectuur

| 0 comments

Het internet doorsurfen kan een nuttige en leerzame ervaring zijn. Je kan nieuwe dingen ontdekken, bijleren en jezelf verder ontwikkelen. Maar net zoals in de echte wereld wordt er ook heel wat onzin verkocht en kan je uren tijd verliezen. Dat is natuurlijk niet leuk en dus best te vermijden. Vandaar ook deze post: ik wil jullie helpen tot een aangename en nuttige surfervaring te komen. Cyberspace wemelt namelijk van de sites rond klimaatverandering en milieu gerelateerde thema’s, spijtig genoeg bestaan er heel wat onzinnige sites die pure waanzin verkopen aan het publiek.

Daarom volgt hier een selectie van ‘climate’ blogs en sites die ik persoonlijk als erg leerzaam en aangenaam ervaar. Voor de duidelijkheid heb ik ze ook genummerd (1 is voor mij persoonlijk de beste site, 2 is …):

1. Skeptical science

Deze site werpt een licht op de argumenten die ‘klimaatsceptici’ aanbrengen en weerlegd ze (bijvoorbeeld dat de zon verantwoordelijk zou zijn voor klimaatverandering in plaats van de mens, dat de aarde niet zou opwarmen, …). De bronnen worden ook weergegeven zodat je zelf verder op onderzoek kan als je dit zelf wil (wat altijd een goed teken is, transparantie is belangrijk). Er wordt ook aandacht besteed aan nieuws rond global warming, en waar nodig wordt een kritische noot toegevoegd.

2. realclimate.org

Deze blog kan op het eerste zicht erg intimiderend lijken: “climate science from climate scientists” is namelijk hun leuze. Maar ze maken de inhoud best eenvoudig en duidelijk om te begrijpen en ze ondersteunen hun argumenten best goed voor zover mij betreft. Deze blog zit barstensvol wetenschappelijke informatie die ook geschikt is voor mensen die minder op de hoogte zijn van de wetenschappelijke achtergrond rond dit thema. Ze bieden namelijk een volledige sectie op hun blog aan met links naar websites en info kanalen geschikt voor ‘beginners’. Je kan het hier vinden: realclimate:start here

Ze schuwen ook de media kritiek niet, zoals deze interessante post rond het zogenaamde ‘climategate schandaal’ aantoond: the economist

3. global warming is real

Deze blog is vooral een nieuwsblog die je helpt ‘up to date’ te blijven met het laatste nieuws rond milieu en in het bijzonder global warming. Een aanrader om te volgen.

4. ecorazzi

Een nieuwsblog met all ‘things green’. Ik lees deze blog graag om interessante weetjes op te pikken. Het kan dienen als een springplank om verder te duiken in het world wide web. Deze blog gaat niet alleen over milieu, maar ook over zaken zoals dierenrechten, celebs, … Het is dus een erg actuele en brede site, die best wel ontspannend kan zijn.

5. how to talk to a climate skeptic

De titel zegt het zelf: hoe ga je met dergelijke mensen om? Kloppen hun argumenten? Hoe antwoord je hierop? Je kan het kort en bondig vinden op deze site en is wel eens interessant om na te lezen. Dus waar wacht je nog op?

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.