Red Ons Leefmilieu!

Of Rudy OnLine?

samenzwerende groenen?

| 0 comments

Een typisch oppervlakkig debat over klimaatverandering in de VS (hier is het vaak niet veel beter). Bekijk het clipje en dan kunnen we dit kort en krachtig analyseren.

Het debat bevat naar mijn mening heel wat goedkope technieken. Hieronder kan je een kort lijstje vinden:

1. vaak het eigen standpunt herhalen
2. zeggen dat je een simpele man bent (een man van het volk, zo kan je een verbinding maken met de gemiddelde kiezer)
3. zeggen dat de techniek nog niet bestaat/te ingewikkeld is/niet werkt/niet efficiënt is (en dit herhalen => punt 1)
4. twijfel zaaien over de wetenschap: dit deed de talkshowhost bijvoorbeeld door erop te wijzen dat er tegengestelde meningen zijn, namelijk de ene ‘wetenschapper’ zegt het ene en de andere weer iets anders. Dit dient natuurlijk ook vaak herhaald te worden => anderemaal stap 1
5. poneer wilde samenzweringstheorieën of wek ten minste de indruk dat er een sterke kans is dat er werkelijk een samenzwering zou kunnen zijn van snode groenen.

Dit is een gemiddeld global warming debat in een notedop. Je kan natuurlijk nog ergere discussies vinden (zeker in de VS), maar ik heb bewust gekozen voor een gematigder clipje. Hoewel ik vond dat de ‘liberal’ goed haar best deed, vond ik dit ook geen geschikte partner voor het debat. Ten eerste hebben ze het topic zo nog meer gepolitiseerd dan het al was en ten tweede zo komt er bitter weinig tot geen wetenschap aan bod (wat ook weer goed van pas komt als je twijfel wil zaaien over klimaatverandering). Vaak wordt ook de indruk gewekt (of erger) dat de ‘groenen’/green extremists/green radicals (slechts enkele koosnaampjes voor ons) het enkel doen voor het geld. Dit is andermaal een techniek die handig inspeelt op de psyche van de gemiddelde burger. Het is namelijk niet moeilijk voor iemand om zich in te beelden dat een politicus, bedrijf of actiegroep actie onderneemt voor eigen gewin, in plaats van iets te willen doen aan de desastreuze toekomst die ons te wachten staat.

Dit vind ik ook één van de meest beangstigende trends. Wetenschappers en milieugroeperingen worden afgeschildert als quasi samenzwerende mafiosi. Ik vraag mij enkel af waar dit zal eindigen… Heeft iemand hier een idee?

Ik denk dat als dit zo doorgaat ze nog een Soprano mafia tv – reeks gaan maken rond een familie van ‘green czars’ (zo zeggen ze dit graag in de VS). De mensen zouden het nog allemaal geloven ook (ik voel me reeds weer depressief worden).

Hier is reeds een voorsmaakje:

We hoeven Tony Soprano enkel met een elektrische auto te laten rijden en het hek is van de dam.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.